Wereldoorlog II

Pionier-Bataillon 72

Disclaimer: De Duitse inval in Polen op 1 september 1939 startte de tweede wereldoorlog die diepe wonden zou maken in onze geschiedenis en de politieke kaarten van de wereld zou hertekenen. In deze periode beelden we een groep Wehrmacht Pioniere uit, soldaten en militaire ingenieurs. Dit doen we met respect voor de geschiedenis, de slachtoffers en de overlevenden van deze oorlog. Vrij van enige politieke inslag of fascistische sympathieën.

De Romeinse legioenen waren de eerste die een gespecialiseerde groep van pioniers of militaire ingenieurs hadden: de architecti. Met een focus op mobiliteit, contra-mobiliteit en het bouwen van defensieve structuren boden pioniers, engineers, sappers, artificers... doorheen de eeuwen ondersteuning voor het leger. Ook het Duitse leger had een dergelijke militaire tak: de Pioniers. In de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog evolueerde deze Pioniertruppe van een ondersteunende naar een strijdende wapentak. Als aanvalstroepen vormden de Sturmpioniere het voorfront van de Blitzkrieg, stormend door alle obstakels die op hun pad lagen. Gewapend met specifieke wapens zoals explosieven en vlammenwerpers, werden ze opgeroepen om forten te doorbreken, mijnenvelden te ontruimen en bruggenhoofden onder vuur te nemen.

De pioniers die wij uitbeelden maakten deel uit van het 72e pionier bataljon, ingedeeld in de 72e infanterie divisie: de gele kruisen. Tijdens Fall Rot, in juni 1940, werden ze aan de Aisne (Fr) ingezet om de Weygard-linie te doorbreken, waarna ze doorstoten over de Marne, Seine en Loire. Na de overgave van Frankrijk, voorzagen ze de kustverdediging in Bretagne en verhuisde de divisie in oktober '40 naar Parijs. Ter voorbereiding van Operatie Barbarossa werden ze in januari '41 naar Roemenië verplaatst. Hier werden deze pioniers ingezet om in april '41 de Metaxas-vestigingslinie te doorbreken. Hierna bleef de 72e infanterie divisie actief aan het oostfront en nam deel aan de Griekeland-, Rusland- (juli '41) en Krim-campagne (januari '42). In september '42 verplaatste de divisie zich naar het Leningrad front. In januari 1943 werd het 72e ingesloten in Korsun (Oekraïne), maar een maand later konden ze met zware verliezen doorbreken naar het Zuidwesten. Al vechtend trok het korps terug tot ze aan de vooravond van het Sovjet Weichsel-Oderoffensief (januari 1945) het Baranov-Sandomierz bruggenhoofd verdedigden. Een deel van de divisie kon langs de Glogau doorbreken en trok zich verder vechtend terug tot hun last stand in het Erz-gebergte.

Zoals de 72e divisie, zijn de Pioniers van die Truppe ook altijd in de frontlijn terug te vinden. Aangevoerd door onze Stabsfeldwebel zijn ze altijd druk bezig met het opwerpen van obstakels, ingraven van explosieven en het opruimen van vijandelijke posities.

Anker Wierf!

Voor meer beeldmateriaal klik hier.