Goudkoorts

"Gold, gold, gold from the American river" met deze woorden startte Samuel Brannan de Californian gold rush in 1848.

Een paar maand eerder, op 24 januari 1848, vond James Wilson Marshall goud in de 'American river'. Alhoewel hij zijn ontdekking trachtte geheim te houden, verspreide de geruchten zich snel. Maar de goudkoorts brak pas echt los toen Brannan in San Fransisco van de trein stapte met een flesje goud in zijn linker en zijn hoed in zijn rechter hand al roepend "Gold". Tussen 1848 en 1856 vertrokken ruim 300.000 mensen naar Californië en werd ongeveer 340.000 kg goud gedolven. Deze gold rush had een diepe maatschappelijke, politieke, economische en ecologische impact.

Vanuit de hele wereld trokken mensen naar Californië. Voor velen was de reis lang en zwaar en niet iedereen kwam aan. Eenmaal in Californië, kwamen ze in het wilde westen, een gebied waar wetteloosheid heerste.

Hier vinden we een groepje prospectors terug, 'the huckleberry clan'. Na de eerste geruchten over de goudvondst, vroeg in 1848, vertrokken ze om hun geluk beproeven in de Californische heuvels. Vanuit San Francisco, toen nog een klein dorpje, volgden ze de Sacramento river en de American river naar Sutter's Fort. Daar verkennen ze de regio om een claim te plaatsen en rijk te worden. Beladen met proviand, schoppen, zeven en goudpannen trotseren ze de ontbering en kou...

Voor meer beeldmateriaal klik hier.